areal hvor løsmasser/sedimenter har samme kornstørrelse Merknad: Kornstørrelseflate må ha enten sedKornstorrelse eller losmKornstorrelse, sedKornstorrelse gjelder for kartlegging marint/i sjø - mens losmKornstorrelse gjelder for kartlegging på land.
punktobservasjon av overflateform i løsmassene Eksempel: Dødisgrop, haug
Tolkning av minimum antall skredhendelser i snitt. Kan representere ulike skredtyper. Brukes ved 2 eller flere observerte stratigrafiske skredlag.
areal som gjengir lagtykkelsen på ulike sedimenter (stratigrafiske enheter)
Små løsmasseavsetninger. Lokalitet for angivelse av løsmassetype som symbol der utbredelsen er for liten til å registrere den som areal med hensyn til målestokken det er kartlagt i.
areal som består av en løsmassetype (jordart), men som ikke ligger i dagoverflaten
linjeforløp hvor det er utført maringeologiske observasjoner Eksempel: Videoopptak
lokalitet hvor det er gitt informasjon om sedimenters stratigrafi og kornstørrelse
areal med fenomener som indikerer naturlig utsiving av grunn gass eller væske fra sedimenter eller berggrunn
havdyp i 3D, der den ytre avgrensning i 2D angir hvor det finnes måleverdier/havdyp punkt
Punkter som beskriver overflatens karakter i området som de er plassert innenfor. Punktene har ikke en absolutt plassering, men er kartografisk plassert i det området som beskrives.
Punkter som beskriver kornstørrelse i området som de er plassert innenfor. Punktene har ikke en absolutt plassering, men er kartografisk plassert i det området som beskrives.
bunnfellingsområde. Et område på havbunnen der bunntypene tyder på rolige avsetningsforhold med lite strøm. Bunnfellingsområder er et avledet tema/egenskap fra sedKornstorrelse.
areal som viser utstrekning av en viss type sedimentologiske forhold nær sjøbunnen
areal som beskriver hvor lett eller vanskelig det er å grave i bunnsedimenter. Gravbarhet er en avledet egenskap fra sedKornstorrelse.
markerer en linje på havoverflaten hvor det er utført maringeologiske målinger
maringeologisk tolket 3D-kropp (legeme?), der den ytre avgrensning i 2D angir hvor det finnes måleverdier/punkt for maringeologisk enhet
observert overflateform med lineær utstrekning Eksempel: Terrassekant, vifte, haug, rygg
avgrensning av areal som består av en løsmassetype (jordart), men som ikke ligger i dagoverflaten
kvartærgeologiske løsmassetyper (jordartstyper) Merknad: Nærmere forklaring til definisjoner og dannelsesmåte er å finne i heftet; Kvartærgeologisk kart over Norge, 1:1 mill., tema jordarter (Thoresen M, Norges geologiske undersøkelse, 1991) og i NGU intern-rapport 2001.018 (Bergstrøm m.fl.).
klassifisering av sedimentene basert på kornstørrelsessammensetning Eksempel: Slamholdig grus. Sand:silt+leir <1:1, grus 30-80% betyr at sedimentet består av 30-80% grus, og i de øvrige 20-70% er innholdet av slam (silt+leire) større enn innholdet av sand.
område med bestemte formelementer Merknad: Utformet som flateavgrensninger på kvartærgeologiske og maringeologiske kart. Formlementene kan være naturlig dannet eller menneskeskapt. De samme formelementene kan også forekomme som punktregistreringer og/eller linjeregistreringer
Beskriver avvik fra forventet kvalitet i kvartærgeologiske kart innenfor den kartlagte målestokken.
kvartærgeologiske symboler som ikke er formelementer eller linjeelementer Merknad: Ved kornstørrelsesangivelsen angis den dominerende fraksjon i substantiv, se tabell i kap. Definisjoner og forkortelser. Dersom andre fraksjoner inngår med mer enn 10%, er disse omtalt i adjektivform, f.eks. sandig grus (grus dominerer, sand utgjør mer enn 10%, andre fraksjoner enkeltvis utgjør mindre enn 10%). For usorterte avsetninger (f.eks. morenemateriale) er kornstørrelsen ikke angitt
Løsmassenes potensial til å inneholde grunnvannsressurser Merknad: I hovedsak avledet tema basert på løsmasse overflatekartlegging (varierer avhengig av målestokk)
mulighet for marin leire Merknad: bør kun benyttes under/ved marin grense for arealer som er kartlagt i N50 eller bedre
løsmasseoverflaten er påvirket av sekundære prosesser som for eksempel vær og vind
angivelse av om det er lett eller vanskelig å grave i havbunnen. Inndelingen er basert på sedimentfordeling, og angir både hvor enkelt det er å grave i bunnen og den forventede stabiliteten til det utgravde området.
kvartærgeologiske formelementpunkter Merknad: Punkttema på kvartærgeologiske eller maringeologiske kart. Viser former skapt under isavsmeltingen, elve-/bekkeformer, strandformer og skredformer mm. OBS! De samme formelementene kan også forekomme som linjeregistrering (se kvFormLinjetype).
kvartærgeologiske formelementlinjer Merknad: Linjetema på kvartærgeologiske kart. Viser former skapt under isavsmeltingen, elve-/bekkeformer, strandformer eller skredformer mm. Ved flere av linjesymbolene må en ta hensyn til digitaliseringsretningen for å få symbolet riktig
angivelse av arealer (på land) med lik kornstørrelsessammensetning. Kornfordeling baseres på feltobservasjoner Merknad: Se tabell i kap. Definisjoner og forkortelser
Inndeling av havområdene i ulike marine landskap. Landskap er definert som større geografiske områder med enhetlig visuelt preg.
Vurdering av muligheten for å finne skjellsand innenfor området, ut fra kartleggingsmetodikk.
andre kvartærgeologiske tema Merknad: Tema som f.eks. i områder over/under marin grense, isskille, hovedvannskille mv. Bygges ut etter behov
Løsmassenes potensielle egenskaper til å infiltrere og rense avløpsvann Merknad: Avledet tema basert på løsmasse overflatekartlegging (varierer avhengig av målestokk)