Planbestemmelser - forlatt forslag

Kommunal- og moderniseringsdepartementet 1.0

pakke

Beskrivelse:

Viser treff 1 - 19 av 19

Reguleringsplanbestemmelser produktspesifikasjon

Spesifikasjon:
SOSI Produktspesifikasjoner\Kommunal- og distriktsdepartementet\Arealplanprosjekt\Planbestemmelser\Planbestemmelser - forlatt forslag\Reguleringsplanbestemmelser

under arbeid

20160604




BestemmelseParkeringplasser objekttype

Trengs forklaring på håndheving av parkerings-bestemmelser. Eksempel fra Trondheim/Halsteingård: Det skal etableres bilparkering i henhold til Trondheim kommunes parkeringsveileder. Feltene skal ha minimum 1,2 parkeringsplasser for bil per 70 kvadratmeter BRA eller per boenhet. Minimum 75% av parkeringsplassene for områder merket BK skal ligge i parkeringskjeller. Minimum 95% av parkeringsplassene for leilighetsbygg og minimum 80% for småhus skal ligge i parkeringskjeller. Område BK.2,4,5 og 6 tillates etablert med all bilparkering på bakken. For boliger innenfor felt BK.2,4,5 og 6 tillates det opparbeidet en garasjeplass til hver bolig med innkjøring direkte fra delfeltets internveger. Avstand fra kjøreveg til garasje skal være minimum 6m. Det skal etableres minimum 50cm jorddekke over parkeringskjellere der grønne utearealer legges på tak. Avkjørselspiler til delområder kan ved søknad om rammetillatelse til tiltak forskyves såfremt trafikksikkerhet og hensiktsmessighet opprettholdes. Det må redegjøres for at gode siktforhold er ivaretatt for kjøring ut mot vegene. Det må også redegjøres for at siktkravet for kryssing av fortau og gang-/sykkelveg er ivaretatt. Utformingen av sikttrekanter skal være i henhold til Statens vegvesens håndbok N100. Innenfor felt BH kan det etableres inntil 10 p-plasser for bil ved barnehagen. Minimum 5% av parkeringsplassene, og minimum en plass på hvert parkeringsområde utendørs skal være tilrettelagt for forflyttningshemmede. I parkeringskjeller skal minst 10% av plassene tilrettelegges for oppladning av el-bil.


PlanbestemmelseParam objekttype

Parametrisert bestemmelse. For denne typen skal datamaskiner kunne brukes til å beregne om bestemmelsen er oppfyllt eller ikke


BestemmelseByggsammensetning objekttype

Eksempel på planbestemmelse: Minimum 10% og maksimum35% av boligene innenfor planområdet kan være ettroms og toroms leiligheter. Antall ettroms kan ikke overstige 10% av planområdets totale antall boliger. Minimum 15% av boligene skal være 4-roms eller større.


BestemmelseAvfall objekttype

Eksempel på planbestemmelse: Boligene innenfor planen skal tilknyttes stasjonært avfallssug. Plan for avfallsløsning skal teknisk godkjennes av kommunen innen det gis igangsettingstillatelse for nye boliger. Avfall fra formål for tjenesteyting og allmennyttige virksomheter skal løses i innendørs avfallsrom. Barnehagen skal være en del av avfallssuget med innkast innomhus. Eksempel Bergen/Lagunen: 1.5. Avfallshåndtering 1.5.1. Avfallshåndtering skal skje på en måte som ikke krever areal på bakken, men skal løses gjennom nedgravde avfallsløsninger eller innenfor bebyggelsen. Felles avfallsløsning skal etableres for flere felt der forholdene ligger til rette for det. Ved søknad om tillatelse til byggetiltak skal det foreligge en renovasjonsteknisk plan for tiltaket, som også viser sammenhengen med tilgrensende områder. Planen skal sendes BIR for uttalelse. 1.5.2. Det skal avsettes tilstrekkelig areal til avfallsanlegg, med plassering under bakken, eller med annen løsning der arealet ikke eksponeres mot eller gir ulemper for gater eller byrom. Nedkast på bakken skal integreres i bygg eller uteanlegg. Arealet skal være tilgjengelig med lastebil. Detaljbeskrivelse avklares i renovasjonsteknisk plan. 1.5.3. Det skal avsettes areal for returpunkt, med oppsamling under bakken. Arealet skal være tilgjengelig med lastebil, og henteløsning skal anordnes slik at det ikke gir vesentlig belastning på gater eller byrom. Nedkast på bakken skal integreres i bygg eller uteanlegg.


BestemmelseStøy objekttype

Eksempel på planbestemmelse: Minst halvparten av rom til støyfølsomt bruksformål oa minst ett soverom skal ha tilgang til vindu på stille side. Et tilstrekkelia stort uteoppholdsareal i henhold til uteromsnorm for Trondheim kommune skal ha støyforhold som tilfredsstiller grenseverdiene i T-1442 2012. Alle boenheter skal ha tilgang til stille side (under 55 dBA). Alle boenheter skal ha tilgang til stille side (under 55 dBA). Minst halvparten av rom til støyfølsomt bruksformål og minst ett soverom skal ha tilgang til vindu på stille side. Et tilstrekkelig stort uteoppholdsareal i henhold til uteromsnorm for Trondheim kommune skal ha støyforhold som tilfredsstillende arenseverdiene i T—1442g2012. Nødvendig støyskjermingstiltak skal gjennomføres både for ny og eksisterende bebyqqelse innenfor planen. I tillegg skal det gjennomføres støvskiermingstiltak for de av de eksisterende boligene på gnr/bnr 323 1227 1228 1229 og 1239 som havner i gul støysone som følge av ny veg fra John Aaes veg til Hallstein. Lar dette seg parametrisere???



PlanbestemmelseFritekst objekttype

Planbestemmelse som fri tekst. Avhengig av skjønn for å vurdere om bestemmelsen er fulgt


BestemmelseUU objekttype

Eksempel på bestemmelse: Minst 30% av boligene i småhusbebyggelsen skal være tilgjengelige for folk med funksjonshemming. Prinsipp for universell utforming skal legges til grunn for planlegging, prosjektering og gjennomføring av alle nye tiltak, inkludert atkomst og uteareal. Det skal dokumenteres hvordan universell utforming er ivaretatt. Eksempel Bergen/Lagunen: 1.3. Universell utforming 1.3.1. Prinsipp for universell utforming skal legges til grunn for planlegging, prosjektering og gjennomføring av alle nye tiltak, inkludert atkomst og uteareal. Det skal dokumenteres hvordan universell utforming er ivaretatt. 1.3.2. For noen eksisterende og nye gangveier der det ikke har vært mulig eller hensiktsmessig å oppnå kravet om universell utforming er det gjort unntak jf. pkt. 9.1.5.



BestemmelseGangSykkelveg objekttype

Eksempel: Gang- og sykkelvegene opparbeides som vist på plankartet. o_G/S3,4 og 5 skal opparbeides i minimum 5 meters bredde, med adskilt gang- og sykkelløsning og med minimum 1 meter skulder/grøntareal på hver side.


BestemmelseUtnyttingsgrad objekttype

Her burde det vært en forklaring av hvordan utnyttingsgrad skal håndteres, og hva slags beregningsregler som gjelder


BestemmelseByggplassering objekttype

Eksempel: Avstanden mellom bygg skal være minimum 1,5 x høyden på bygget. Balkonger kan overstige avstandskrav med inntil 1m så fremt de framstår som åpne og uten vegger og innglassing. Bebyggelsen skal plasseres innenfor de byggegrenser som er vist på plankartet. Parkeringskjellere kan gå ut over viste byggegrenser, dog ikke over delfeltenes formålsgrenser. Støttemurer i forbindelse med nedkjøringer til parkeringskjellere tillates oppført utenfor viste byggegrenser. Tekniske installasjoner skal trekkes tilbake minimum to meter fra gesims.


BestemmelseEnergi objekttype

Eksempel Bergen/Lagunen: 1.4. Energi 1.4.1. Området ligger innenfor konsesjonsområdet for fjernvarme. Innenfor konsesjonsområdet er det tilknytningsplikt for nybygg, hovedombygging og feltutbygging med et samlet areal på over 500 m2 BRA. 1.4.2. Det kan gis unntak fra tilknytningsplikt til fjernvarmeanlegg dersom utbygger kan dokumentere at tiltaket har energiløsninger som er bedre for miljø, energibruk og samfunnsøkonomi. Det skal i hver sak tas stilling til om tappevann likevel skal oppvarmes ved fjernvarme.


BestemmelseByggehøyde objekttype

Eksempel: Innenfor feltene kan bebyggelsen oppføres med maksimal gesimshøyde som angitt med kotehøyder på plankartet. På delfelt BK1, BK2, BB2 og BB5 skal bebyggelsen trappes trinnvis ned mellom de oppgitte høydene c1 og c2. Det tillates heisoppbygg med inntil en meters høyde over angitte maksimal gesimshøyde på plankartet. På tak som tilrettelegges for opphold, tillates transparente rekkverk å overskride maksimal byggehøyde med inntil en meter. Der det er hensiktsmessig for å hindre innsyn, skal 1. etasje etableres opp til en meter over ferdig planert terreng. ---- I felt BK.2-12,14,15 er makismal gesimshøyde 11 meter fra ferdig planert terreng. I felt BK.13 er maksimal gesimshøyde 7 meter fra ferdig planert terreng. Innenfor felt BK.1 og feltene med benevnelsen BB varierer maksimal gesimshøyde etter anvisninger på plankartet. Bebyggelsen innenfor felt BB.1,2,5,7 og 8 skal tilpasse seg landskapet på en god og hensiktsmessig måte gjennom å trappes trinnvis mellom de oppgitte høydene. I felt BB.1,3,4 og 6 er maksimal gesimshøyde henholdsvis 11 og 14 meter fra ferdig planert terreng. I felt BB. 2 er maksimal gesimshøyde henholdsvis 14 meter og 17 meter fra ferdig planert terreng. I felt BB.5 er maksimal gesimshøyde henholdsvis 11 og 22 meter fra ferdig planert terreng. I felt BB.7 og 8 er maksimal gesimshøyde henholdsvis 8 og 17 meter fra ferdig planert terreng. I felt BB.9 er maksimal gesimshøyde 26 meter fra ferdig planert terreng.


BestemmelseUteoppholdsareal objekttype

Eksempel: Det skal opparbeides minimum 50 kvadratmeter uteoppholdsareal pr 100 kvadratmeter BRA eller per boenhet, hvorav minimum 25 kvadratmeter opparbeides som felles uteoppholdsareal på bakkeplan. Inntil 5% av felles uteoppholdsareal etter uteromsnormen kan etableres på tak i felt hvor tettheten overstiger 8 boliger per dekar. For område BB.5 tillates inntil 25% av uteoppholdsareal etablert som takhage. Eksempel Bergen/Lagunen: 1.2.3. Byrommene skal tilrettelegges for mangfoldig byliv for alle aldersgrupper. Trær kan fungere positivt i områder med mange harde flater, både med tanke på estetikk og miljøkvaliteter, og det anbefales at beplantning inngår som en viktig del av opparbeidelsen av gater og byrom.