Ref NS3420 / UL3.2 Alternativ definisjon fra Oslo VAVs innmålingsinstruks: 1. (Tilbakeslagsventil vann): Ventil som bare tillater gjennomløp en vei. Skal unngå innsug på vannledningen. Montert på ledninger der man ikke ønsker at vannet skal renne tilbake. Særlig for å unngå forurensing i ledningsnettet. F.eks. når en pumpe blir slått av mellom trykksoner slik at vannet ikke skal renne fra en overliggende trykksone til en underliggende trykksone. 2. (Tilbakeslagsventil avløp): Ventil som monteres på private abonnenters avløpsledninger (i utvendig kum eller i innvendig stakeluke (minikum)). Brukes til å unngå tilbakeslag av avløpsvann fra f.eks. kommunale avløpsledninger.
for tilkopling i forbindelse med håndtering av og bekjempelse av brann/ulykker Alternativ definisjon fra Oslo VAVs innmålingsinstruks (Brannventil): Anordning for uttak av bl.a. slukkevann, spyling, lufting og trykkmåling. Normalt med fjærbelastet kule. Brannventilen beskyttes ofte av brannventilsikring. Der ledninger større enn 300 mm benyttes brannventil med sluseventil.
tilkoplingspunkt for håndtering av og bekjempelse av brann/ulykker Alternativ definisjon fra Oslo VAVs innmålingsinstruks (Hydrant): Innretning for slukkevann. Kalles vanligvis for brannhydrant.
ventil for å evakuere luft fra ledningsnettet Alternativ definisjon fra Oslo VAVs innmålingsinstruks (Lufteventil): Ventil som slipper ut luft som oppstår i vannledningen. Det kan oppstå luftlommer som er ugunstige fordi de medfører ekstra trykktap og kan dermed forsterke trykkstøtene i ledningen. Normalt automatisk men finnes også manuelle. Sitter på toppunktene på ledningsnettet.