Arealdekke

Kartverket Utkast 1.0

pakke

Beskrivelse: Arealdekke inneholder alle vannrelaterte objekter, samt naturlige og menneskeskapte arealtyper. I tillegg finnes punktobjekter som tregrupper, skjær og lufthavn.

Viser treff 1 - 63 av 63

















Rullebane objekttype

avgrenset, rektangulært område på en flyplass på land innrettet for landing og avgang med luftfartøyer *Kriterier:* Alle rullebaner skal med i Topografisk grunndatabase.


Lekeplass objekttype

område for lekeplass *Kriterier:* Alle lekeplasser over 100 m² skal med i Topografisk grunndatabase. Lekeområder i skolegårder/barnehager skal registreres som en sammenhengende lekeplass med mindre lekeområder ligger fysisk adskilt. I så fall registreres lekeplass for hvert enkelt område. Lekeplasser i åpne fellesareal (blokkbebyggelse) og innenfor andre arealbruksflater (for eksempel park) skal registreres. Områder med lekeapparater i private hager (villa/enebolig) registreres ikke.


Kanal objekttype

større menneskeskapt vannvei for rennende vann representert ved flate *Kriterier:* Alle kanal bredere enn 3 meter (vannBredde 3-5) skal med i Topografisk grunndatabase.


DyrketMark objekttype

område med jordbruksareal, som inbefatter fulldyrket og overflatedyrka jord. *Kriterier:* Dyrket mark som er større enn 500 m² og bredere enn 15 meter skal med i Topografisk grunndatabase. Dyrket mark som dekker hele øyer som er mindre enn minstemålet for dyrket mark, skal med i Topografisk grunndatabase


FerskvannTørrfallkant objekttype

avgrensningslinje for FerskvannTørrfall


ElveKant objekttype

konturlinje mellom land og elveflate


Massedeponi objekttype

permanent massedeponering som ikke er skogbevokst og er dominerende i landskapet (f.eks. laget i forbindelse med gruvedrift, masseuttak eller vassdragsutbygging). *Merknad:* Dette innbefatter også massetipp da arealet er vanskelig å skille fotogrammetrisk fra massedeponi *Kriterier:* Massedeponi større enn 800 m² og bredere enn 10 meter skal med i Topografisk grunndatabase.


Innsjøkant objekttype

konturlinje mellom land og innsjø


Flomløpkant objekttype

begrensningslinje for store markerte elveløp hvor det pga regulering eller andre årsaker bare det en sjelden gang er vannføring *Kriterier:* Benyttes kun på elveløp bredere enn 5 meter. Smalere flomløp enn 5 meter framstilles som elvbekk. Merknad: Flomløp finnes fortrinnsvis i regulerte vassdrag.


FerskvannTørrfall objekttype

sandbanker og avleiringer i elv/bekk som oversvømmes ved normal høyvannsføring Merknad: Flatene avgrenses av FerskvannTørrfallKant og elve- eller kanalkant som grenser inn til tørrfallet. *Kriterier:* Tørrfallflater større enn 1 000 m² skal med i Topografisk grunndatabase


Tregruppe objekttype

enkeltstående tre eller trær i små grupper *Kriterier:* Skogflater under minstemålet for skog kan omgjøres til tregrupper. Avstanden mellom tregrupper, og fra tregrupper til arealflater som skog og innsjø, skal være minimum 30 meter. Der tregruppen er i konflikt med gjeldene tema utelates tregruppen. Dette inkluderer veg, traktorveg, sti, kraftlinjer, navn, høydepunkt, bygningspunkt og grunnriss. Skog som dekker hele øyer som er mindre enn minstemålet avlegges likevel som skog.


Gravplass objekttype

areal hvor gravlegging kan finne sted i en grav innenfor gravfelt *Kriterier:* Gravplass/kirkegård større enn 400 m² og bredere enn 5 meter tas med. Gravplassen skal registreres fullstendig. Interne veger, gangveger og tilhørende areal skal inngå i arealbruksflaten


ElvBekk objekttype

mindre vannvei for rennende vann representert ved senterlinje *Kriterier:* Naturlig rennende vann med bredde opptil 3 meter registreres som midtlinje (vannBredde 1-2). Er vannbredden over 3 meter brukes Elvekant og Elv. Merknad: Det skal etableres nodepunkt mellom ElvBekk (midtlinje) og andre tilstøtende vannobjekter. Der det er naturlig skal det lages nodepunkt i 3D.


Havflate objekttype

havområde som avgrenses av Kystkontur *Kriterier:* Alle øyer som er større enn 100 m² og bredere enn 5 meter skal med i Topografisk grunndatabase. Øyer under minstemålet kodes som skjær.


Myr objekttype

område med myrvegitasjon *Kriterier:* Myr som er større enn 2000 m² og bredere enn 10 meter skal med i Topografisk grunndatabase.


KanalGrøft objekttype

mindre menneskeskapt vannvei for rennende vann representert ved senterlinje *Kriterier:* Alle kanalgrøft som er en del av elvenettverket skal med i Topografisk grunndatabase.


Kystkontur objekttype

grense mellom land og sjø, definert som midlere høyvannslinje Merknad: Tilsvarer COALNE i S-57 *Kriterier:* Kystkonturen skal være registrert fullstendig og sammenhengende.


Skog objekttype

Skog, delt inn i barskog, lauvskog og blandingsskog *Kriterier:* Skogområder som er større enn 800 m² og bredere enn 10 meter skal med i Topografisk grunndatabase. Skog som dekker hele øyer som er mindre enn minstemålet for skog, tas også med.


Steinur objekttype

steinurer, steinområder *Kriterier:* Alle områder større enn 400 m² skal med i Topografisk grunndatbase.


Lufthavn objekttype

land- eller sjøområde (med bygninger, installasjoner og utstyr) som helt eller delvis brukes for luftfartøyers avgang, landing og annen manøvrering på bakken *Kriterier:* Alle lufthavner som er større enn 20 000 m² og bredere enn 10 meter skal med i Topografisk grunndatabase og avlegges som flate. I tillegg tas objekttypen Rullebane med som flate, og Lufthavn som punkt. Det er lufthavnpunktet som skal ha den utdypende informasjonen om lufthavnen. Lufthavnpunktet på lufthavnene avsettes tilnærmet på midten av rullebanen og roteres i rullebanens retning. Alle helikopterplasser skal med i Topografisk grunndatabase, selv om de ligger på eller like ved bygninger.


Tettbebyggelse objekttype

sammenhengende bebygd område (overveiende boligbegyggelse) hvor husene i hovedsak ligger tettere enn 50 meter *Kriterier:* Tettbebyggelse som er større enn 2 000 m² og bredere enn 10 meter skal med i Topografisk grunndatabase.


SnøIsbre objekttype

grense mellom snø eller isbre og barmark der det er usikkert om det er isbre eller snø Merknad: Masse av is og tettpakket snø som vesentlig ligger på land, der isen er i bevegelse, i motsetning til snømassen som ligger i ro. Isbre og snøfonn er slått sammen i definisjonen fordi det ofte kan være vanskelig å skille mellom dem. *Kriterier:* Breer som er større enn 6 000 m² og bredere enn 20 meter skal med i Topografisk grunndatabase. Mindre isfrie områder beholdes dersom de er større enn 2 000 m² og bredere en 20 meter. Ett unntak fra regelen: Dersom terrengpunkt ligger på isfritt terreng, skal dette vises.


Foss objekttype

vann i tilnærmet fritt fall *Kriterier:* Større fosser av nasjonal- eller turistinteresse skal med i Topografisk grunndatabase. Det skal etterstrebes at alle fosser er navnsatt. Merknad: Foss representeres med et punkt på toppen av fossen. Der elva er et kurveobjekt knyttes punktsymbolet til kurven, og roteres slik at det står vinkelrett på elva. Er elva avlagt som flate legges punktet midt i elva og punktsymbolet roteres slik at dette står vinkelrett på elva.


KonnekteringVann objekttype

kunstig objekt hvor senterlinjen representerer en fiktiv linje som skjøter sammen lenker der det er hull i beskrivelsen av vannforløp *Kriterier:* Benyttes for å lage sammenhengende vannregistrering i områder der geometrien ikke er sammenhengende. Kan brukes for å knytte sammen bekkeforløp over dyrket mark, myrområder og liknende. Merknad: KonnekteringVann er kun til analyseformål og bør ikke brukes i kartsammenheng.


MidtlinjeElvInnsjø objekttype

kunstig objekt hvor senterlinjen er en fiktiv linje som skjøter sammen en-strekselver gjennom en innsjø, - eller elveflate *Kriterier:* Det skal etableres midtlinjer for alle elver og innsjøflatene som er en del av elvenettverket i Topografisk grunndatabase.


Arealbrukgrense objekttype

avgrensning av de ulike arealbruksflatene Merknad: Kode for bruken av arealet legges på flaten, dvs på representasjonspunktet der dette representerer flata.


Transformatorstasjon objekttype

område for omforming og fordeling av elektrisk energi. Oftest et tydelig avgrenset/inngjerdet område med mange kabler inn.


Golfbane objekttype

område for golfspilling *Kriterier:* Alle baneanlegg med minst 6 hull skal med i Topografisk grunndatabase. Mindre skogflater innenfor flaten kan avsettes som tregrupper. Golfbanen skal registreres fullstendig. Interne veger og tilhørende areal skal inngå i arealbruksflaten, ikke bare spilleflaten på de forskjellige hullene


VannFiktivGrense objekttype

fiktiv delelinje for vannflater, delelinjetype spesifiseres på egenskapsnivå


Masseuttak objekttype

dagbrudd for uttak av malm, skifer, sand, grus og pukk. *Kriterier:* Masseuttak større enn 800 m² og bredere enn 10 meter skal med i Topografisk grunndatabase.


BymessigBebyggelse objekttype

kvartalsbebyggelse (bykjerne) med stort innslag av forretnings- og servicebygg Merknad: Husene har overveiende to eller flere etasjer. *Kriterier:* Bymessig bebyggelse som er større enn 1000 m² og bredere enn 20 meter skal med i Topografisk grunndatabase.


ArealbrukgrenseFiktiv objekttype

avgrensning av de ulike arealbruksflatene Merknad: Kode for bruken av arealet legges på flaten, dvs på representasjonspunktet der dette representerer flata.


Stein objekttype

markert stein *Kriterier:* Enkeltstående stein høyere enn 2 meter og større enn 10 m3. Er det et område med mange steiner som er større enn 400 m², skal arealet steinur registreres. Se steinur.


Industriområde objekttype

område, bebygd eller ubebygd, benyttet til industri- og næringsformål Merknad: Omfatter også anlegg for vannforsyning, avfallshåndtering og rensing, samt kraftstasjon, transformatorstasjon o.l. I Topografisk grunndatabase inkluderes næringsområder/næringsparker der det drives ulike typer næringsvirksomhet, f.eks kontorlokaler, produksjonsbedrifter eller lager. Handel-/forretningsvirksomhet kan også forekomme i industriområder. *Kriterier:* Industriområder som er større enn 3000 m² og bredere enn 20 meter skal med i Topografisk grunndatabase. Industriområder under minstemålet innlemmes i tettbebyggelsen der disse grenser til hverandre.


Elv objekttype

større vannvei for rennende vann representert ved flate *Kriterier:* Elver bredere enn 3 meter og lengre enn 10 meter danner elveflater (flater med vannBredde 3 - 5). Øy i elv som er større enn 100 m² og bredere enn 5 meter skal med i Topografisk grunndatabase.


Park objekttype

grøntområde i by- eller tettbygd område, opparbeidet og vedlikeholdt med plenareal, beplantninger, vannpartier og lignende *Kriterier:* Områder større enn 400 m² og bredere enn 5 meter skal med i Topografisk grunndatabase. Fornøyelsesparker inngår ikke i denne kategorien.


SportIdrettPlass objekttype

område hvor det utøves sport og idrett *Kriterier:* Idrettsplass større enn 400 m² og bredere enn 5 meter skal med i Topografisk grunndatabase. For motorsportanlegg se SpesiellDetalj.


Skjær objekttype

generalisert punktobjekt for små øyer eller landareal *Kriterier:* Alle øyer under 100 m² og smalere enn 3 meter skal med som skjær. Kun skjær som har høyde lik eller høyere enn den lokale MHV-verdien skal registreres.


Innsjø objekttype

en ferskvannsflate som ikke er renndende vann *Kriterier:* Innsjøer og øyer over 100 m² og bredere enn 3 meter skal med i Topografisk grunndatabase. Øyer i innsjø som er større enn 100 m² og bredere enn 3 meter skal med i Topografisk grunndatabase. Innsjøer over 2 500 m² skal være påført løpenummer for innsjø (vatnLøpenummer). For alle oppdemte og regulerte innsjøer der reguleringen er i drift kodes innsjøen med egenskapen Regulert. Det skal tilstrebes at alle innsjøer skal ha egenskapen høyde. Høyden skal angis i hele meter.


ÅpentOmråde objekttype

område som ikke er klassifisert som annet tema i henhold til gjeldende produktspesifikasjon *Kriterier:* Åpent område som er større enn 400 m² og bredere enn 5 meter skal med i Topografisk grunndatabase. Åpent område som dekker hele øyer som er mindre enn minstemålet for åpent område skal med i Topografisk grunndatabase


Kanalkant objekttype

konturlinje mellom land og kanalflate


Alpinbakke objekttype

nedfart for ski med permanent karakter *Kriterier:* Alle alpinbakker skal med i Topografisk grunndatabase. Alpinbakke skal registreres fullstedig, avgrensingen skal være i samsvar med utstrekningen av Skitrekk/Stolheis og preparerte løyper.


ArealressursTreslag kodeliste

inndeling etter fordeling av kronedekket mellom bartrær og lauvtrær


VannBredde kodeliste

grov klassifikasjon av vassdrag etter gjennomsnittelig bredde over lengre strekninger


Trafikktype kodeliste

angivelse av type rutetrafikk Merknad: Benyttes i Topografisk grunndatabase for å beskrive trafikk tilknyttet objekttype Lufthavn


VannSperretype kodeliste

inndeling av hjelpelinjer for avgrensning og oppdeling av vannflater


Lufthavntype kodeliste

angivelse av type lufthavn