Ved fotogrammetrisk datafangst er registrering av objekttype Elvekant en opsjon. Fotovannstanden vil være avgjørende for om registrering av Elvekant skal utføres eller ikke. Dersom fotovannstand er unormalt høy (flom) vil det være vanskelig å få en korrekt registrering av Elvekant og det må vurderes om eksisterende data gir en riktigere beskrivelse. Der Elvekant renner ut i sjø, innsjø eller regulert innsjø skal høyden i Elvekant ikke noe sted være lavere enn høyden til nodepunktet som er felles. Ved fotogrammetrisk datafangst kan det være vanskelig å se ned til vannspeilet i enkelte tilfeller. Elvekant skal likevel konstrueres fullstendig og sammenhengende og kvalitetskodes deretter. I tilfeller med manglende innsyn er det tillatt å generere Elvekant, dette skal i så fall tydelig fremkomme av kvalitetskodingen. Elveleier som tidvis er tørre, men godt synlig i flybildene og i terrenget skal konstrueres. Elvekant skal være med på å avgrense objekttype Elv. Merknader: Elvekant skal ha samme geometri i grunnriss som situasjonsdetaljer som den følger (massive kaier, murer, osv.). Vannkanten konnekteres i to dimensjoner til objektet. Det skal lages Elvekant rundt objektet med samme grunnrisskoordinater som objektet, men med riktig vannhøyde. Når elvekanten går under kai/brygge, f.eks. ved mindre trebrygger, skal elvekanten være gjennomgående. Elvekanten registreres uten hensyn til brygga over. Brygga og elvekanten er helt "uavhengige" objekter. For øvrig skal det etableres nodepunkt mellom Elvekant og andre tilstøtende vannobjekter. Der det er naturlig skal nodepunktene være i 3D. MEDIUM U benyttes på Elvekant som ligger under terreng, for eksempel under veg. Skal ikke benyttes ved bruer.
Benyttes for å lage sammenhengende registrering mellom vannveger som åpenbart henger sammen, men der forløp er ukjent. Objekttypen kan brukes for å knytte sammen vannveger gjennom bygningsmessig anlegg, dyrket mark, myrområder og liknende. Det skal lages nodepunkt mot tilstøtende vannobjekter. Der det er naturlig lages det nodepunkt i 3D. Ved fotogrammetrisk ajourføring skal vann som renner gjennom demning alltid registreres som objekttype _KonnekteringVann_ og medium B. Utover dette skal objekttype _KonnekteringVann_ ikke registreres fotogrammetrisk, med mindre annet er avtalt
Skal benyttes på små øyer som ikke registreres som kystkontur. Kun skjær som har høyde lik eller høyere enn den lokale MHV-verdien skal registreres.
Det skal lages nodepunkt med øvrige vannobjekter. Der det er naturlig skal nodepunktene være i 3D.
Snø/isbre som ikke smelter i løpet av sommeren. Ved etablering ved hjelp av fotogrammetri vil det være vanskelig å tolke hvilke snøflater/isbreer som vil smelte i løpet av sommeren og hvilke som vil "overleve" til neste vinter. De siste etableres slik de var på fotograferingstidspunktet. Dersom breen går ned til vannkontur eller kystkontur, registreres SnøIsbreKant og vannkantene hver for seg med lik geometri. SnøIsbreKant skal avgrense objekttype SnøIsbre.
Havflate kan avgrenses av objekttypene Kystkontur, KystkonturTekniskeAnlegg, VannFiktivGrense med egenskap vannSperretype lik "havElvSperre", VannFiktivGrense med egenskap vannSperretype lik "havlinjeFiktiv" og Dataavgrensning. Merknad: For avgrensning av objekttype Havflate ut mot ikke kartlagt område benyttes den generelle objekttypen Dataavgrensning. MEDIUM U benyttes på havflater som ligger under terreng, for eksempel i kulvert. Skal ikke benyttes ved bruer.
Hjelpelinje som brukes for å dele opp flateobjekter. Egenskapen vannSperretype gir mere detaljert inndeling. Kodeliste for vannSperretype finnes på https://register.geonorge.no/sosi-kodelister/fkb/vann/5.0/vannsperretype. ===== VannFiktivGrense med vannSperretype "elveElvSperre" Hjelpelinje for avgrensning av en elveflate der den renner ut i en annen elv-/kanalflate. Elvesperre registreres over elv/kanal i munningen, der denne naturlig går over i annen elv/kanal. Referanse i grunnriss og høyde er lik den største elvas/kanalens nodepunkt. Kan være med på å avgrense objekttypene Elv og Kanal. ===== VannFiktivGrense med vannSperretype "elvelinjeFiktiv" Kan brukes i de tilfeller det er aktuelt å dele opp en elv i mindre deler. Brukes også der deler av elvekanten er ukjent for å kunne danne elveflate og for avgrensning av flate mot ikke kartlagt område eller mellom ulike standarder. Det skal lages nodepunkt mot objekttypene Elvekant/Kanalkant. Der det er naturlig lages det nodepunkt i 3D. Kan være med på å avgrense objekttypene Elv og Kanal. ===== VannFiktivGrense med vannSperretype "isbrelinjeFiktiv" Kan brukes i de tilfeller det er aktuelt å dele opp en Isbre i mindre deler. ===== VannFiktivGrense med vannSperretype "havlinjeFiktiv" Kan brukes i de tilfeller det er aktuelt å dele opp en havflate i mindre deler Det skal dannes nodepunkt med Kystkontur. Der det er naturlig lages det 3D-nodepunkt.. Kan være med på å avgrense objekttype Havflate. ===== VannFiktivGrense med vannSperretype "havElvSperre" Sperrelinjen etableres som en rett linje mellom endepunkt på objekttype Kystkontur i overgang mellom objekttypene Kystkontur og Elvekant. Kriterier for plassering av "havElvSperre": - Overgang fra kyst til elv er der elva har høyde lik MHV - Der elvekanten er registrert med MHV oppover i elva plasseres sperrelinja i et naturlig skille mellom kyst og elv ut fra topografien (munningen) - Elvekanten på innsiden av sperrelinja kan registreres med MHV som høydeverdi, men høydeverdien skal ikke være lavere enn MHV Det skal dannes nodepunkt med andre vannobjekter. Der det er naturlig lages det 3D-nodepunkt. Referanse i grunnriss og høyde skal være lik kystkonturens nodepunkt. ===== VannFiktivGrense med vannSperretype "innsjøElvSperre" Kodeverdien "innsjøElvSperre" registreres over elv/kanal i munningen, der denne naturlig går over i innsjø. Referanse i grunnriss og høyde er lik innsjøkantens nodepunkt. Det skal dannes nodepunkt med andre vannobjekter. Der det er naturlig lages det 3D-nodepunkt. Kan være med på å avgrense objekttypene Innsjø, Elv og Kanal. ===== VannFiktivGrense med vannSperretype "innsjølinjeFiktiv" Brukes i de tilfeller det er aktuelt å dele opp en innsjø i mindre deler. Brukes også mot ikke kartlagt område eller mellom ulike standarder. Det skal lages nodepunkt mot Innsjøkant. Der det er naturlig lages det nodepunkt i 3D. Kan være med på å avgrense objekttype Innsjø.
Kystkonturen skal være registrert fullstendig og sammenhengende. Eventuelle synlige tekniske anlegg som ligger under MHV skal registreres. Skille mellom kystkontur og elv markeres med objekttype VannFiktivGrense og egenskap vannSperretype lik "havElvSperre". Det skal være konstant høyde på kystkonturen. I et kartleggingsprosjekt skal oppdragsgiver fremskaffe riktige høydeverdier for kystkontur. Kystkontur skal være med på å avgrense havflate. Merknader: Kystkonturen kan være gjennomgående under små brygger og lignende som står på pæler og som stikker mindre enn 5 meter ut fra land. Kystkonturen skal følge alle tekniske anlegg (kai/brygger ol.) som stikker mer enn 5 meter ut fra land, uavhengig om det er vann under eller ikke. Se beskrivelse for objekttype KystkonturTekniskeAnlegg. MEDIUM U benyttes på kystkontur som går under terreng, for eksempel i kulvert. Skal ikke benyttes ved bruer. Kystkonturen skal være koblet mot andre situasjonsdetaljer (kai, mur, osv.) ved at kystkonturen konnekteres i 2 dimensjoner til objektet. Kystkonturen skal ha samme grunnrisskoordinater som objektet, men med riktig vannhøyde. Det skal etableres nodepunkt til andre vanntema. Nodepunktene dannes i 3D der dette er naturlig.
Benyttes kun for grøfter langs veg. For alle andre grøfter, f.eks. langs jernbane og traktorveg, benyttes objekttype KanalGrøft. Kun den delen av grøfta som går parallelt med veg registreres som objekttype VeggrøftÅpen.
Hvis innsjøen er regulert skal innsjøkanten registreres i høydenivå lik høyeste regulerte vannstand. Ved fotogrammetrisk datafangst er registrering av objekttype Innsjøkant en opsjon. Fotovannstanden vil være avgjørende for om registrering av Innsjøkant skal utføres eller ikke. Dersom fotovannstand er unormalt høy (flom) vil det være vanskelig å få en korrekt registrering av Innsjøkant og det må vurderes om eksisterende data gir en riktigere beskrivelse. Innsjøkanten skal registreres fullstendig og sammenhengende. For avgrensing av flate mot ikke kartlagt område eller mellom ulike standarder kan objekttype VannFiktivGrense med egenskap vannSperretype lik "innsjølinjeFiktiv" benyttes. Innsjøkant er med på å avgrense objekttype Innsjø. Merknader: Den fysiske vannkanten skal registreres. Innsjøkant skal ha samme geometri i grunnriss som situasjonsdetaljer som den følger (massive kaier, murer, osv.). Det skal lages Innsjøkant rundt objektet med samme grunnrisskoordinater som objektet, men med riktig vannhøyde. Når vannkanten går under kai/brygge, f.eks. ved mindre trebrygger, skal vannkanten være gjennomgående. Innsjøkanten registreres uten hensyn til brygga over. Brygga og innsjøkanten er helt "uavhengige" objekter. Det skal etableres nodepunkt med andre tilstøtende vannobjekter. Der det er naturlig skal det lages nodepunkt i 3D. MEDIUM U benyttes på Innsjøkant som ligger under terreng, for eksempel under veg. Skal ikke benyttes ved bruer.
Snø/isbre som ikke smelter i løpet av sommeren. Ved etablering ved hjelp av fotogrammetri vil det være vanskelig å tolke hvilke snøflater/isbreer som vil smelte i løpet av sommeren og hvilke som vil "overleve" til neste vinter. De siste etableres slik de var på fotograferingstidspunktet. Avgrenses av objekttype SnøIsbreKant
For avgrensing av flate mot ikke kartlagt område eller mellom ulike standarder kan objekttype VannFiktivGrense med egenskap vannSperretype lik "elvelinjeFiktiv" benyttes. Kanal kan avgrenses av objekttypene Kanalkant, VannFiktivGrense med egenskap vannSperretype lik "elveElvSperre", "innsjøElvSperre", "havElvSperre" eller "elvelinjeFiktiv". MEDIUM U benyttes på Kanal som ligger under terreng, for eksempel under veg. Skal ikke benyttes ved bruer.
Ved fotogrammetrisk datafangst kan det være vanskelig å se ned til vannspeilet i enkelte tilfeller. Objekttype KanalGrøft skal likevel konstrueres så fullstendig og sammenhengende som mulig og kvalitetskodes deretter. Kanaler og grøfter som tidvis er tørre, men godt synlig i flybildene og i terrenget skal konstrueres. Merknad: Det skal etableres nodepunkt mellom KanalGrøft (midtlinje) og andre tilstøtende vannobjekter. Der det er naturlig skal det lages nodepunkt i 3D. MEDIUM U benyttes på KanalGrøft som ligger under terreng, for eksempel under veg. Skal ikke benyttes ved bruer. Se eksempel på registrering av vannobjekt med medium U sammen med Stikkrenne under objekttype ElvBekk
Benyttes der kystkonturen følger tekniske anlegg som for eksempel kaier. Objekttypen skal registreres og følge det tekniske anlegget uavhengig av føringer om minstemål for det tekniske anlegget i FKB-BygningsmessigAnlegg. Det skal være konstant høyde på KystkonturTekniskeAnlegg. KystkonturTekniskeAnlegg skal være med på å avgrense havflate. Merknader: Det skal bearbeides nodepunkt inntil Kystkontur. Nodepunktene dannes i 3D der dette er naturlig. KystkonturTekniskeAnlegg skal om mulig konnekteres til det tekniske anlegget i 2 dimensjoner. KystkonturTekniskeAnlegg skal ha samme grunnrisskoordinater som objektet, men med riktig vannhøyde. MEDIUM U benyttes på kystkontur som går under terreng, for eksempel i kulvert. Skal ikke benyttes ved bruer.
For avgrensing av flate mot ikke kartlagt område eller mellom ulike standarder kan objekttype VannFiktivGrense med egenskap vannSperretype lik "elvelinjeFiktiv" benyttes. Elv skal avgrenses av objekttype Elvekant og kan i tillegg avgrenses av objekttype VannFiktivGrense med egenskap vannSperretype lik "elveElvSperre", "innsjøElvSperre", "havElvSperre" eller "elvelinjeFiktiv". MEDIUM U benyttes på elv som ligger under terreng, for eksempel under veg. Skal ikke benyttes ved bruer.
For avgrensing av flate mot ikke kartlagt område eller mellom ulike standarder kan objekttype VannFiktivGrense med egenskap vannSperretype lik "innsjølinjeFiktiv" benyttes. Egenskapen regulert skal ha verdi lik "JA" er hvis innsjøen er regulert. Innsjøkanter som avgrenser forekomster av Innsjø med egenskap regulert lik "JA" skal registreres i høyde lik høyeste regulerte vannstand for innsjøen. Reguleringsstatus og opplysninger om høyeste regulerte vannstand kan hentes fra NVE sitt register (NVE Atlas). http://atlas.nve.no. Alternativt kan egenskapen eksternpeker brukes til å peke inn i eksterne systemer som inneholder opplysninger om reguleringsstatus. Innsjø kan avgrenses av disse objekttypene: Innsjøkant og VannFiktivGrense med egenskap vannSperretype lik "innsjøElvSperre" eller "innsjølinjeFiktiv". MEDIUM U benyttes på del av Innsjø som ligger under terreng, for eksempel under veg. Skal ikke benyttes ved bruer.
Ved fotogrammetrisk datafangst kan det være vanskelig å se ned til vannspeilet i enkelte tilfeller. Objekttype ElvBekk (midtlinje) skal likevel konstrueres så fullstendig og sammenhengende som mulig og kvalitetskodes deretter. Bekkeleier som tidvis er tørre, men godt synlig i flybildene og i terrenget skal konstrueres. Føringene om fullstendighet gjelder uavhengig av om det er bestilt opsjoner Stikkrenne og/eller Kulvert i FKB-BygnAnlegg. Dette innebærer at vannveger under bakken i stikkrenner og kulverter skal registreres både i FKB-Vann med medium U, og i FKB-BygnAnlegg når disse opsjonene er bestilt. Dette for at vannettverket skal bli registrert sammenhengende i FKB-Vann. Merknad: Det skal etableres nodepunkt mellom ElvBekk (midtlinje) og andre tilstøtende vannobjekter. Der det er naturlig skal det lages nodepunkt i 3D. MEDIUM U benyttes på ElvBekk som ligger under terreng, for eksempel under veg. Skal ikke benyttes ved bruer.
Kanalkanten skal registreres fullstendig og sammenhengende. For avgrensing av flate mot ikke kartlagt område eller mellom ulike standarder kan objekttype VannFiktivGrense med egenskap vannSperretype lik "elvelinjeFiktiv" benyttes. Kanalkant er med på å avgrense objekttype Kanal. Det skal genereres nodepunkt mellom objekttype Kanalkant og andre vanntema. Nodepunktet skal være i 3D der dette er naturlig. MEDIUM U benyttes på objekttype Kanalkant som ligger under terreng, for eksempel under veg. Skal ikke benyttes ved bruer.