Kum er spesielt tenkt benyttet ved bane for å registrere sammenheng mellom kanaler. Se figur. *Påkrevet registrering langs bane når kummens ytre diameter/diagonal >1,5 meter, opsjonell forøvrig*
Benyttes for å registrere vindturbiner. Egenskapene _navhøyde_ og _rotorbladlengde_ skal registreres for å angi utstrekning til Vindturbinen. Disse egenskapene, i tillegg til registrert posisjon, kan benyttes til visualisere den romlige utstrekningen for vindturbinen. Fotavtrykket for Vindturbin registreres som Vindturbinomriss. Vindturbin skal registreres som _hovedbruk_ hogspent.
Egenskapen _kumlokkform_ benyttes for å angi geometrisk form av kumlokket. I FKB skilles det på disse "kumlokkformene"; Hydrant, Kvadratisk, Rektangulært, Sirkelformet og Sluk. For å sikre god fullstendighet og riktig tolkning ved fotogrammetrisk registrering anbefales det å etablere manus eller signalere kumlokkene.
Egenskapen _plassering_ benyttes for å klassifisere type Nettverkstasjon. I FKB skilles det på disse nettverkstasjonen; frittstående, minikiosk, mastearrangement og mastefotkiosk. Fortrinnsvis skal både punkt og omriss inngå i FKB. Ved små bygninger eller dårlig innsyn ved kartkonstruksjon kan bare punkt benyttes. Når nettverkstasjonen er registrert i matrikkel, registreres den som bygning. Dette gjelder typisk for bygninger med areal større enn 15 m^2^. Ved fotogrammetrisk registrering kan det være vanskelig å skille minikiosk, pumpestasjon og andre bygninger fra hverandre. Det anbefales derfor manuskart for korrekt registrering. Kan avgrenses av Nettverkstasjonsomriss. Omriss (Nettverkstasjonsomriss) skal om mulig alltid registreres. *I FKB er det ikke påkrevd å registrere Nettverkstasjon med _plassering_ Mastearrangement i FKB-C og FKB-D områder fotogrammetrisk.*
Skap for fordeling av elektrisitet eller ekom. Brukes ved registrering av koblingsbokser (-skap) for elektrisitet og ekom på bakken, inntil hus, inntil gjerder m.m. Ofte står flere skap tilhørende flere etater/fagområder inntil hverandre. Det kan være vanskelig å skille de enkelte skap fra hverandre. For å sikre god fullstendighet og riktig tolkning ved fotogrammetrisk registrering anbefales det å etablere manus eller signalere skapene.
Geometrisk utstrekning av masten. Hovedregelen er at alle master som består av flere fundamenterings-/bakkepunkt (store master) skal registreres med masteomriss I de tilfeller hvor to master står inntil hverandre skal hver mast ha sin egen utstrekning.
Belysningspunkt som henger i vaier registreres som Lysarmatur. Typisk er disse knyttet til samferdselsobjekter. Det er også mulig å registrere Lysarmatur for lyspunkt i mast. *I FKB er det kun lysarmatur i vaier som henger over veger/gater som er påkrevd å registrere fotogrammetrisk. Om andre lysarmaturer skal registreres må dette avtales særskilt (er opsjonelt).*
Brukes for markering av lange luftspenn. Typisk er dette oransje blåser festet på linjene. Pilhøyden for lange luftspenn kan variere mye som følge av vær og temperatur. Dette fører til at markørenes posisjon vil variere, noe som resulterer i dårlig posisjonsnøyaktighet. Flymarkør og kurvepunkt i Trase skal ha samme posisjon, både i grunnriss og høyde. I tilfeller hvor flymarkøren ikke er plassert på Trase, normalforskyves flymarkøren inn på traseen og kvalitetskodes deretter. I tillegg legges det til _informasjon_ "Markør normalforskjøvet inn på trase".
Mast er en generalisering av komponenter slik som stolper, barduner, traverser osv. som danner en mast. En mast kan være konstruert i ulike fasonger og materiale som stål, tre eller kompositt. Den påkrevde egenskapen _konstruksjon_ benyttes for å angi hvilken type mast det er (EnkeltStolpe, StorStolpe, Fagverksmast eller Annet). Den påkrevde egenskapen _belysning_ benyttes for å angi om det henger lysarmatur i masten eller ikke. For mast som er høyere enn 15 meter skal _vertikalAvstand_ angis. For mast som har ytterliner med avstand lengre enn 10 meter fra hverandre, skal største avstanden mellom ytterfasene (linene) i ei mast oppgis med egenskapen _linjebredde_. Disse egenskapene kan benyttes for visualisering av store master og til beregning av området som linene dekker ved store anlegg som for eksempel Statnett sitt sentralnett. Disse egenskapene skal registreres uavhengig av hverandre. Hvis for eksempel avstand mellom ytterfasene er > 10 meter og vertikal avstand på mast er < 15 meter, er det ikke påkrevd å registrere vertikalAvstand. Tilsvarende hvis vertikal avstand på mast er > 15 meter og linjebredde < 10 meter, er det ingen krav om å registrere linjebredde. Mast og knekkpunkt i Trase skal ha samme posisjon (fortrinnsvis i både grunnriss og høyde, minimum i grunnriss). Mast kan ha en assosiasjon til evt. Lysarmatur som er montert i mast. Dette forutsetter at lysarmatur er registrert som selvstendig punkt. *I FKB er følgende påkrevd å registrere fotogrammetrisk:* * *_linjebredde_ der hvor avstanden mellom ytterfasene er >10 meter i grunnriss* * *_vertikalAvstand_ der hvor en mast har vertikal avstand > 15 meter*
Brukes ved registrering av traseer mellom master. En trase beskriver den geografisk plassering for en eller flere ledninger. Registreres som rett linje mellom punkter i master. Det skal kun registreres nodepunkt eller knutepunkt der hvor traseen er tilknyttet et annet fysisk objekt (Mast, Nettverkstasjon eller Flymarkør). Ved fotogrammetrisk registrering kan det være vanskelig å skille mellom hva som er lavspent og ekom. Det kan derfor være aktuelt å lage manus før kartkonstruksjon. Ved fjordspenn og overføringer over dal der ledningene forgreiner seg og avstanden mellom hver enkel ledning er større enn 15 meter, skal det registreres en trase pr. ledning. Lange luftspenntraseer over fjorder og lignende skal registreres som ei sammenhengende kurve mellom endemastene. Når slike spenn har markører, skal traseen registreres med et punkt i kurven som er lik markørens koordinat (rett linje fra markør til markør). I FKB er det kun traseer som er synlige i terrenget som skal registreres (luftspenn). Det skal dannes nodepunkt (knutepunkt) mellom tilstøtende traseer. Situasjonen avgjør om nodepunktet skal etableres i 2D eller 3D. Hvert punkt i trasen skal ha lik koordinat som objekttype Mast, Nettverkstasjon eller Flymarkør. *I FKB er følgende påkrevd å registrere fotogrammetrisk:* * *høgspenttraseer* * *andre traseer (luftspenn) lengre enn 100 meter* *Lavspent og ekom traseer skal ikke fotogrammetrisk registreres med mindre dette avtales særskilt (er opsjonelt).* Der hvor opsjonen for konstruksjon av lavspent og ekom er utløst skal disse traseene konstrueres helt frem til abonnent, typisk husvegg. For traseer som stopper i en bygning eller i en annen større konstruksjon skal det ikke konstrueres mast i dette trase endepunktet.
Omriss av Vindturbin. Vindturbinomriss skal registreres som _hovedbruk_ hogspent.
Brukes ved registrering av kanaler som fører kabler for elektrotekniske anlegg. Når flere kanaler ligger parallelt, skal hver enkelt kanal registreres. *I FKB er det kun kanaler som er synlige i terrenget som skal registreres. Oftest tilhørende Bane NOR.*
Horisontal konstruksjon i stål, som regel med mast i hver ende, for opphenging av kontaktledning, signalanlegg eller belysning. I FKB registreres Åk kun i forbindelse med bane.
Liten bygning som inneholder transformator for fordeling av elektrisitet. Ved små bygninger eller dårlig innsyn ved kartkonstruksjon kan bare punkt benyttes. Når nettstasjon er registrert i matrikkel, registreres den som bygning. Dette gjelder typisk for bygninger med areal større enn 15 m^2^. Nettverkstasjonomriss beskriver omrisset av en Nettverkstasjon.